all traps on earth debut

ALL TRAPS ON EARTH

A Drop Of Light

(AMS  RECORDS)

Samen met de eveneens van Änglagård gekende Thomas Johnson op toetsen en drummer Erik Hammarström wentelt Johan Brand zich in een smeltkroes van Änglagård, Magma, King Crimson, National Health, Egg maar ook Bartok en het bombastische van een Wagner zijn nooit veraf. Kers op de taart zijn de klassiek geschoolde vocale bijdragen van Brand’s dochter Miranda. Om het geheel een nog exclusiever karakter te geven heeft Johan Brand ook nog enkele top gastmuzikanten uitgenodigd die op fluit, saxofoon, trompet en bugel dat ietsje extra’s toevoegen. In wezen is A Drop Of Light een instrumentaal album waarbij de stem van Miranda al seen soort tegenhanger voor de Mellotron dient en woordloos klanken voortbrengt. Enkel in het laatste nummer krijgt het geheel Zweedse zang mee.

Het titelnummer omvat vele spanningsvelden die de luisteraar heen en weer catapulteren tussen ingetogen passages en felle uithalen. Doorheen dit alles zwemmen schitterende baspartijen en percussieve hoogstandjes vrij rond om uiteindelijk toch gestructureerd samen te vallen. De Fender Rhodes nodigt samen met een altsaxofoon uit tot zweverige jazzy hoogtepunten terwijl subtiele inkleuringen op synths aan Dave Stewart doen denken. Met een titel als Magmatic Warning laat je misschien niet veel aan de verbeelding over maar ondanks de adoratie voor de groep van Christian Vander kleurt ATOE hier toch wel eigenzinnig het plaatje in inclusief een monsterlijk zware bas. Als contrast kijken piano en stem als het ware uit op een wijdse vlakte waar bosgeesten op een jazzy ondertoon een vreugdedans doen en de trompet Chuck Mangione naar de kroon steekt. Het einde resulteert in onvervalste Magma adoratie.

Omen laat voor verschillende instrumenten een open ruimte om te soleren vooraleer een stevig ritme de ruggengraat gaat vormen. De ronkende bas opent samen met stem, dwarsfluit en Mellotron de weg richting hemelse gitaarsolo om daarna via diverse blaasinstrumenten uit te monden in pure chaos. Het korte First Step laat een solitaire piano horen dat door dwarsfluit en Mellotron wordt bijgestaan teneinde een hemels stukje af te leveren. Afgesloten wordt met het in het Zweedse gezongen Bortglömda Gårdar gecomponeerd op een Chamberlin klavecimbel en handelend over statige Zweedse herenwoningen die allen een verhaal in zich sluiten.

De perfecte soundtrack van hoe de sfeer moet zijn in een donker, mysterieus Skandinavisch bos waar achter elke boom of struik iets onheilspellends of wonderlijk moois schuil gaat.

© John Bobo Bollenberg

eerder gepubliceerd in iO Pages 154

Advertenties