Il Segno Del Comandao l'incanto dello zero

IL SEGNO DEL COMANDO

L’Incanto dello Zero

(BLACK WIDOW RECORDS)

Vierde studioplaat in 23 jaar is niet meteen een bewijs van een enorm bedrijvig collectief maar bassist en hoofdmentor Diego Banchero is dan ook op vele fronten actief. Zo is het gros muzikanten dat hier te horen is afkomstig van de groep Egida Aurea, een andere groep met  Banchero. Net als de vorige drie albums is ook deze plaat gebaseerd op een boek. Dit keer viel de keuze op Lo Zero Incantatore van de hand van Cristian Raimondi die het onderzoek naar esoterische studies binnen de groep verder zet.

Het album opent met bombastisch kerkorgel tijdens het korte dramatische instrumentale Intro Il Senza Ombra. Zoals vaak flaneert de groep tussen prog en gothic en daar zijn de sombere samenzangen een belangrijk onderdeel van zoals we in Il Calice Dell’Oblio opmerken. Met La Grande Quercia komt een dromerig tussenstuk voorbij dat gelukkig stukken beter klinkt dan het véél té commerciële Sulla Via Della Veglia.

Zowel Maethelyiah Allsopp als Paul Nash, beiden van The Danse Society, maken hun opwachting in Al Cospetto Dell’Inatteso een angstaanjagend geheel waar de schaduwen van Jacula en Goblin doorheen priemen. Ondanks een voor de hand liggend ritme maken de toetsen van Lo Scontro best een interessant geheel. Na een lekkere basintro vormt Le 4A een speeltuin voor de drums die zich de ganse duur kunnen uitleven. Hier zou een saxofoon perfect in het geheel gepast hebben teneinde nog meer klemtonen te leggen.

Il Mio Nome E Menzogna houdt ergens het midden tussen vroege Blue Öyster Cult en Banco Del Mutuo Soccorso en zou geweldig geworden zijn indien wijlen Francesco Di Giacomo ze had kunnen inzingen. Het album eindigt met een solitaire bas met op de achtergrond wat spookachtige geluiden alsof een schaduw zich doorheen een desolaat bos begeeft, een verpersoonlijking van het onbewuste. Wie de muziek op de vorige albums van deze groep kon smaken zal ook dit keer niet van een kale reis thuiskomen.

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 155

Advertenties