Paola Tagliaferro fabulare

PAOLA TAGLIAFERRO

Fabulae

(OWL RECORDS)

Er zou ergens een wet moeten bestaan dat artiesten verplicht om eerst een bekwaamheidsexamen af te leggen voor hen toegestaan wordt om in een andere taal te zingen. Wereldwijd wordt Italiaanse progrock enorm geroemd en wellicht is de dramatiek van de Italiaanse taal hier een niet onbelangrijk onderdeel van. Behalve PFM en La Mascera Di Cera hebben weinigen het geprobeerd om een Engelse versie neer te zetten omdat de Italiaanse taal nu eenmaal als een extra gimmick werd gezien.

Ondanks een voorwoord van de hand van Steve Hackett alsook de weduwe van Greg Lake en gestoken in een zeer luxueuze uitgave spuwt Paola Tagliaferro een schabouwelijk Engels over het geheel welke meteen het niveau van het ganse werk met de grond gelijk maakt. Totaal onaanvaardbaar om dergelijk amateuristische zang annex uitspraak aan dergelijk werk toe te voegen. Blijkbaar bestaat er ook een Italiaanse uitgave dat, naar ik mag hopen, veel beter klinkt!

Muzikaal en qua concept is Fabulae echter een gracieus album geworden welke de spirituele reis van Tagliaferro doorheen studies en levenservaringen gestalte geeft. Dulcimer, zither, Tibetaanse belletjes, tempura, calimba, clavecimbel, didgeridoo tot zelfs keitjes en chopsticks dragen bij tot de minimale muzikale inkleuring van een overwegende ambient sfeer. Paola bespeelt heel wat instrumenten zelf waaronder de drums in het felle The Shaman’s Drum. De Indiaanse pakhavaj staat centraal in Algorithm:A Bridge Between Two Worlds terwijl we met beide voeten in China staan tijdens Mrs. Yin and Mr. Yang.

Een leuke vondst is het geluid van het omdraaien van een bladzijde tussen de verschillende nummers. Zo lijkt het alsof je een boek aan het doorbladeren bent en elke pagina een nieuw verhaal aanreikt.

Het breekbare, van King Crimson gekende, Moonchild wordt nog meer van haar arrangement ontdaan waardoor ze nog fragieler is geworden. Het album wordt afgesloten met To Absent Friends geschreven door en in duo gezongen met de van Acqua Fragile en PFM gekende Bernardo Lanzetti. Met als idee het zingen over de liefde en de vele facetten ervan treedt Tagliaferro in de voetsporen van Jon Anderson. Nu de stem nog!

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 155

Advertenties