K-CD-FRONT

EVELINE’s DUST

K

(GIANT ELECTRIC PEA)

Met hun derde album en opvolger van het succesvolle The Painkeeper pakt dit Italiaanse viertal ook dit keer uit met een heuse conceptplaat. K is een meisje dat met een ongeneeslijke ziekte te kampen heeft. Het portret van haar leven wordt beschreven door haar familie, vrienden, geliefden, mensen die vanaf dag één dicht bij haar stonden tot mensen die occasioneel haar pad kruisten. Zelfs tijdens haar moeilijkste momenten kan ze echter met zingen haar demonen wegjagen.

Met A New Beginning wordt het verhaal ingezet via een dromerige postprog aanpak inclusief sterke synth- en gitaarsoli terwijl het nummer meer en meer aan kracht wint. Schouderklop voor groepsleider, toetsenist en zanger Nicola Pedreschi wiens aangename accentloze stem van begin tot eind blijft boeien. Ook Fierce Fear Family groeit en groeit dankzij ondermeer puike drumfills tot een zwoele saxofoon het roer omgooit om nadien het vertrouwde ritme opnieuw op te nemen. De breekbare akoestische intro van Hope houdt onafgebroken aan tot het geheel een jazzy injectie krijgt en de synth ons aan de beginperiode van Camel doet denken.

De stomende met dubbele basdrums beloonde titeltrack K kent een gestadige en herhalende opbouw tot wanneer alleen de stem en wat percussie overblijft. Daarna mengt een freaky gitaar zich in het debat en wordt het geheel steviger met de minuut. In het heerlijke Lost In A Lullaby komt gastzangeres Lorenza Catricala het geheel opfleuren. Naar het einde toe krijgt het geheel een metalsausje overgoten alsof we naar Mörglbl aan het luisteren zijn. Ook in het zacht repetitieve Faintly Falling maakt Lorenza haar opwachting en mag ze heel even haar soulvolle stem etaleren bovenop een herhalend thema inclusief weemoedige cello.

Rain Over Gentle Travellers luidt het einde van deze plaat in en is van een eenvoudige schoonheid dat zeer mooi zou klinken met de stem van Tim Bowness. Na een kleine vier minuten wordt er eindelijk wat ritme toegevoegd waardoor het nummer meer een Steven Wilson gehalte verkrijgt. De knappe gitaarbijdrage richt zich dan weer tot de IQ hoogdagen. Ook dit keer kwam dit bijzondere album tot stand via crowdfunding.

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 156

Advertenties