Mörglbl the story of Scott Rötti sleeve

MÖRGLBL

The Story Of Scott Rötti

(FREE ELECTRIC SOUND/LASER’s EDGE)

Zevende studioplaat in 21 jaar maakt een mooi gemiddelde van een nieuw album om de drie jaar. Niet makkelijk om te blijven boeien met zuiver instrumentale muziek. En toch heeft het Franse Mörglbl trio het opnieuw voor mekaar gekregen om elf sterke songs aan hun oeuvre toe te voegen. Met enkel gitaar, bas en drums en absoluut geen toetsen is het weer één en al virtuositeit dat hier te rapen valt. Voor de musici onder jullie kan weer een spelletje: welke versterker en welke effecten worden hier gebruikt, losbreken.

Een breekbaar muziekdoosje effent de weg voor de harde gitaarriffs van 2 Flics Amis Amish om daarna een zachter intermezzo in te bouwen dat ruimte geeft aan percussieve capriolen en bas hoogtepunten. Ook Anarchytektür krijgt een rustige passage aangemeten waarbij Godin zijn gitaar laat huilen als de beste Satriani, Vai of Gilbert.  Wanneer hij eenvoudige akkoorden op ons loslaat neemt bassist Ivan Rougny met genoegen zijn creatieve rol over. Heerlijk is die ouderwetse panning waarbij het geluid van de ene speaker naar de andere zweeft alsof je cd-speler een lijntje gesnoven heeft. Godin’s vingervlugheid wordt fel in de spotlights gezet tijdens Dark Vädim. In Döner Dörgazm illustreert Aurélien Ouzoulias wat voor een klasbak drummer hij wel degelijk is.

Met La Lèpre à Elise wordt duidelijk dat dwangbuizen nooit ver uit de buurt van dit trio mogen liggen. Wacko aanpak van een laidback nummer met Holdsworth nasmaak en ambient einde. Hawaï on acid tijdens Panzer Kökötier dat misschien wat meer leven in het cliché Ibiza kan blazen. Heerlijke slapping funkbas tijdens Prog Töllög (wat hebben die mannen toch met die umlaut?). Eigen aan de groep eindigt dit album met een grap. Cor à Cor is een korte solo op jachthoorn welke uitmondt in een … scheet!

The Story Of Scott Rötti is het soort album dat aspirant gitaristen afschrikt omwille van de bovenmenselijke aanpak. Liefhebbers van het genre kunnen echter weer drie jaar verder! Waar Mörglbl in het verleden vaak harkte in de tuin van Zappa komt ze nu meer in de buurt van CAB, LTE en Planet X (zonder toetsen!). Dit album, net als hun vorige output, verveelt geen seconde en laat je met wijd opengesperde mond (en oren!) genieten.

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 156

Advertenties