THE ARISTOCRATS

The Aristocrats With Primuz Chamber Orchestra

 (BOING! MUSIC)

Guthrie Govan, Bryan Beller en Marco Minnemann stootten per toeval op een bewerking van één van hun complexe nummers door het Poolse Primuz Chamber Orchestra op het YouTube kanaal. De manier waarop groepsleider Wojtek Lemanski het arrangement een eigen wending gaf en toch dicht bij het origineel bleef sprak het trio aan waarop ze een samenwerking voorstelden. Deze collaboratie ligt nu rondjes te draaien onder de laser en geeft de gekende composities een meerwaarde.

Het kamerorkest fungeert als het ware als een vierde groepslid waardoor het muzikale spectrum breder is geworden. Negen bekende Aristocrats songs worden via deze nieuwe benadering bewerkt. De strijkers die The Ballad Of Bonnie And Clyde inluiden hebben een cinematografische kwaliteit en maken er bijna een nieuw nummer van. Ze injecteren tevens een bepaald spanningsveld welke perfect samenvloeit met de capriolen van het trio.

In het uptempo Dance Of The Aristocrats wisselt het orkest op een speelse manier af met de ruggengraat van het nummer terwijl ze op het einde op een romantische manier het laken integraal naar zich toetrekt. In Jack’s Back voegen de strijkers een flinke dosis dramatiek toe alsof het een onderdeel van een opera betreft. Mooie zacht ebbende kippenvel intro bij Last Orders welke een breekbare intimistische gitaar inluidt voor die het gaspedaal integraal induwt.

Terwijl de gewone Aristocrats albums voor sommigen ietwat té technisch kunnen klinken gomt de toevoeging van het Fromuz kamerorkest als het ware het geforceerde weg waardoor de nadruk op de composities komen te liggen in tegenstelling tot het technische gesoleer.

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 179