FLASH

In The USA: Live Recordings 1972-73  3cd

 (THINK LIKE A KEY MUSIC)

Wie Flash zegt denkt automatisch aan de allereerste gitarist van Yes wijlen Peter Banks. In 1972 en 1973 leverde hij na zijn korte verblijf bij Yes met zijn groep Flash drie studio albums af waarmee hij regelmatig op tournee ging. Veel van die live opnames hebben het echter niet overleefd of zijn niet van een kwaliteit welke we vandaag als aanvaardbaar beschouwen.

Groot is dan ook ons enthousiasme wanneer maar liefst drie cd’s met vaak onuitgegeven live opnames worden uitgebracht. Juich echter niet te hard want veel van die opnames doen denken aan de oubollige inferieure klanken die in de jaren zeventig op bootlegs (ook wel witte elpees genoemd) werden geperst. Van de 22 aangeboden nummers zijn er slechts 11 verschillend. Children Of The Universe komt hier in maar liefst vijf versies voorbij terwijl Black And White en Small Beginnings ieder vier keer de revue passeren. Tja zo kun je makkelijk een 10 cd set in elkaar flansen natuurlijk!

Geen nieuwe nummers maar alles afkomstig uit de drie officiële albums Flash (1972), In The Can (1972) en Out Of Our Hands (1973) en in dezelfde bezetting van Peter Banks (gitaar), Colin Carter (zang), Ray Bennett (bas) en Mike Hough (drums). There No More opent met een voor die tijd bijna verplichte drumsolo. Als we goed luisteren naar Small Beginnings dan valt het op hoe sterk het lijkt op Pinball Wizard van The Who. Muzikaal leunt het echter sterk aan bij de eerste albums van Yes. Gelukkig klinken de opnames van 18/7/72 in Hempstead een stuk beter dan die van Roslyn op 1/8/72. Wellicht betreft het opnames voor een radioshow.

Ongeacht de vaak ondermaatse opnamekwaliteit krijgen we een duidelijk beeld van de live capaciteiten van Flash, een groep dat helaas niet het success oogste dat het verdiende.

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO 180