FRUUPP

Masquerading With Dawn

 (BAD PRESSINGS)

Het Ierse Fruupp bracht tussen 1973 en 1975 vier fel gesmaakte studio albums uit. Na een succesvolle toernee om Modern Masquerades te promoten (in een productie van ex-King Crimson en later Foreigner lid Ian McDonald) had platenfirma Dawn de idee opgevat om een live album uit te brengen op het Pye label. Met de mobiele studio van de Rolling Stones werden op 6 december 1975 opnames gemaakt van het concert in Friars, Aylesbury. Een brand in de flat van manager Paul Charles liet de opnames helaas in rook opgaan samen met demo opnames voor een vijfde album dat Doctor Wilde’s Twilight Adventure zou gaan heten.

Op de vooravond van een grote doorbraak zat iedereen letterlijk in zak en as zodat op het einde van het jaar de groep de handdoek in de ring gooide ondanks succesvolle voorprogramma’s voor Queen, Genesis, King Crimson en Focus. Behalve de originele opnames in de flat van Paul Charles had niemand een kopie, noch de studio, noch de groepsleden, noch op professionele tape noch op cassette.

In 2007 sampelde Talib Kweli de Fruupp compositie Sheba’s Song in het nummer Soon The New Day met als gaste Norah Jones. Het zou de start van een mooi verhaal worden. Fruupp fans hadden de idee opgevat om een album met live opnames uit te brengen afkomstig van diverse cassettebandjes die fans hen hadden toegestuurd. Uiteindelijk reageerde iemand uit Nederland die de volledige opname van 6 december 1975 in Aylesbury op tape had! Het klonk te mooi om waar te zijn maar na digitale bewerking is ruim 46 jaar na datum het  langverwachte live album eindelijk een feit zowel als 2cd als op dubbelelpee op geel en oranje vinyl (enkel verkrijgbaar via www.fruuppstore.com )

Opmerkelijk is dat deze opname voor het eerst ook de verhalen tussen de nummers bevat, verhalen die de verschillende nummers aan elkaar rijgen. Vijf nummers vallen langer uit dan het origineel terwijl acht nummers iets korter klokken. Opvallend is de live uitvoering van Kowing You dat live slechts 2’31” duurt in tegenstelling tot 10’47” op The Prince Of Heaven’s Eyes! Verder geen enkel nummer uit Seven Secrets maar wel als uitsmijter On A Clear Day dat op geen enkel album te vinden is behalve op de verzamelaar Songs For A Thought.

De kwaliteit van deze opname is betrekkelijk goed te noemen rekening houdend dat dit ongetwijfeld met een gammele taperecorder ergens in de zaal met een microfoontje werd opgenomen. Het is een belangrijk document hoe Fruupp het er in die tijd live vanaf bracht!

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 180