BANCO

Orlando: Le Forme Dell’Amore

 (INSIDE OUT MUSIC)

We moeten eerlijk toegeven dat het mondiale success van de Italiaanse groep Banco del Mutuo Soccorso grotendeels op het conto te schrijven is van wijlen Fransesco Di Giacomo. Zijn stemtimbre was uniek in de wereld waardoor de zoektocht naar een waardige vervanger bijna een hopeloze zaak leek. Tot men op de krachtige stem van Tony d’Alessio botste bij het zien van X Factor in 2013. Tony is niet Fransesco laat dit duidelijk zijn maar zijn stem past perfect bij de muziek van Banco. Vooral de nieuwe composities die met hem in gedachten zijn geschreven passen hem als een zijden handschoen.

Vijftig jaar na het verschijnen van het debut Darwin in 1972 pakt het Romeinse Banco uit met een conceptalbum gebaseerd op een gedicht uit de veertiende eeuw. Geschreven door  Ludovico Ariosto is Orlando Furioso een romantisch epos in veertig gezangen die hij in 1516 en 1521 aanpaste en in 1532 van zes extra gezangen voorzag. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Italiaanse literatuur. De beruchte Casanova kende het gedicht helemaal uit zijn hoofd!

Banco opperhoofd Vittorio Nocenzi was reeds aan dit epos beginnen werken nog voor het vorige album Transiberiana in de winkels lag. Samen met zijn zoon Michelangelo en tekstschrijver Paolo Lugli heeft Nocenzi er jaren aan gewerkt. Beslist werd om de nummers enkel in het Italiaans te zingen. Vertalingen en uitleg over de nummers zijn op de Banco website terug te vinden. Het gros van de nummers zijn opgebouwd rond een akoestische piano en aangevuld met goed uitgekiende gitaarriedels en inkleuringen op vooral Hammond. In Non Mi Spaventa Piu l’Amore komt zelfs een accordeon zich in het gewoel mengen.

Zoals verwacht heel veel tekst en meer debiteren dan echte zang teneinde zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven.

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 181