JORDSJØ

Jord Sessions

 (KARISMA RECORDS)

Het uit het Noorse Oslo afkomstige duo Håkon Oftung en Kristian Frøland produceerden in hun beginperiode een handvol cassettes op micro kwantiteit zodat familie en vrienden wat muziek van ze in huis konden halen. Plots begon er wereldwijd interesse te ontstaan waardoor gedacht werd aan een eerste volwaardige album. Dat werd Jord uitgebracht in 2017. Naarmate de tijd vorderde en de albums Nattfiolen en Pastoralia een veel betere kwaliteit lieten horen werd het duo minder en minder enthousiast van hun debuut Jord.

De mix van Jord was eigenlijk bedoeld voor een uitgave op cassette en niet als cd of op vinyl. Daarom werd de ganse opname nu van een nieuwe mix voorzien terwijl het nummer Abstraksjoner Fra Et Dunkelt Kammer een nieuwe orgelopname kreeg aangemeten en Se Valinors Lamper nu over extra belletjes en percussie beschikt.

Tijdens de opnames voor hun tweede album Nattfiolen werd meer muziek opgenomen dan nodig. Het nummer Nattfiolen Suite sneuvelde omdat het té lang was. De groep plaatste het op hun Bandcamp profiel maar de vraag voor een fysieke geluidsdrager bleef bestaan. Het nummer wordt nu op de Jord Sessions cd als bonustrack toegevoegd.

Fans van Änglagård, Tusmørke, Black Magic, Wobbler, Sinkadus, een mix van folk en prog, vintage synths, Mellotron, dwarsfluit en romantische melodielijnen kunnen zich alvast in de handen wrijven!

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 181