Snowy White box details

SNOWY WHITE

Lucky Star An Anthology 1983-1994    6CD

(ESOTERIC RECORDINGS)

Het is de droom van elke muzikant om ooit een wereldhit te schrijven. Maar eens die aan het oeuvre wordt toegevoegd wordt de droom al vlug een nachtmerrie. Zo vergaat het ook Terence Charles White alias Snowy White voor de vrienden. Wat de brave man ook mag ondernemen hij zal voor altijd vereenzelvigd worden met de hit Bird Of Paradise. Ongeacht of hij zijn groep Shadow Indians, The White Flames, Snowy White’s Blues Project of Snowy White’s Blues Agency doopt, ongeacht of hij deel uitmaakt van Thin Lizzy, Pink Floyd of aan de zijde staat van David Gilmour of Roger Waters, de naam van Snowy White wordt  automatisch met Bird Of Paradise verbonden.

Het lijkt alsof alles wat hij ooit heeft ondernomen, gecomponeerd en gespeeld in het niets verdwijnt en er slechts één nummer overeind blijft. Om het legaat van White alsnog onder de aandacht te brengen is er nu dit doosje met daarin maar liefst zes albums die de man uitbracht tussen 1983 en 1994 aangevuld met 18 bonustracks. Ook hier ontbreekt Bird Of Paradise niet maar dan wel als onderdeel van het White Flames album. Ondanks hij nog steeds onzeker is over de kwaliteit van zijn stem neemt White hier alle vocalen voor zijn rekening. Het is net dat zachte, ietwat twijfelende in zijn stem dat hem samen met zijn gitaarspel uniek maakt. Snowy White en That Certain Thing vervolledigen de eerste trilogie.

White heeft zich steeds als een bluesgitarist gezien waardoor het commerciële success hem overviel. Op de eerste drie albums in dit doosje laat hij zich sturen door de wil van de platenfirma om meer poppy deuntjes uit de compositorische hoed te toveren. Maar dan houdt hij de boot af en legt zich volledig op de blues toe zoals we hier op Change My Life en Open For Business kunnen horen. White voelt zich herboren omdat hij de zang aan Graham Bell kan overlaten om zich volledig op zijn gitaarspel te storten. Het laatste album in dit doosje, Highway To The Sun, kwam er dankzij het Hollandse CNR label. Hier verlaat White zijn bluespad met de hulp van David Gilmour, Gary Moore, Chris Rea en Paul Carrack.

Elk album is gestoken in een mini elpeehoesje, doosje komt met 30 pagina’s tellend boekwerkje en mini-poster.

© John Bobo Bollenberg

verscheen eerder in iO Pages 165